WRC Croatia Rally 2022

Aki azt gondolta, hogy a horvát aszfalton nem élhetünk át nagyobb WRC-drámát, mint tavaly, az tévedett. A Horvát Rali 2022 még a tavalyi izgalmakat is felülmúlta, és olyan végjátékot hozott, amit a sportág és az autózás szerelmesei sokáig emlegetnek majd.
A dráma főszereplője a 21 éves Kalle Rovanperä volt, aki a 2021-es WRC-szezonban a sportág történetének legfiatalabb győztese lett, és aki az idei pontvadászat éllovasaként érkezett Horvátországba. A finn versenyző már az esős-sáros pénteki versenynapon is sziporkázott, amivel másfél perces előnyt épített ki magának.
A balszerencse azonban szombaton utolérte Rovanperä-t, a finn versenyző ugyanis a nap végén Platak környékén defektet kapott, amivel elvesztette előnyét, sőt Ott Tänak elé is került.
A Horvát Rali zárónapjára tehát Tänak érkezett 1,4 másodperces előnnyel, hogy aztán következhessen egy újabb hihetetlen fordulat. Kalle Rovanperä ugyanis pokoli sebességre kapcsolt még annak ellenére is, hogy a kemény gumik gyengébb választásnak bizonyultak a pályán uralkodó időjárási viszonyokhoz képest.

Az újabb drámai fordulat a Power Stage-en, az utolsó szakaszban következett be, Rovanperä ugyanis ismét élre állt, és 4,3 másodperces előnnyel Tänak előtt felejthetetlen győzelmet aratott.

Ezzel a drámai véghajrával a WRC-futamot több mint egy éve nem nyerő Tänaknak meg kellett elégednie a második hellyel, amivel nem mellesleg az idei szezon legjobb eredményét érte el.
„Jól választottunk gumiabroncsot, ami megfelelő segítséget nyújtott a nehéz körülmények között, de Kalle nagyszerű munkát végzett a Power Stage-en. Gratulálok neki a győzelemhez” – ismerte el a győztes teljesítményét az észt pilóta a verseny után.
Nemcsak a győzelemért, de a harmadik helyért is drámai összecsapások zajlottak, amelyből ezúttal Thierry Neuville került ki győztesen.A Hyundai belgája a pénteki generátorprobléma miatt kapott időbüntetését ledolgozva, két szakasszal a vége előtt előzte meg Craig Breent, ezzel pedig felállhatott a dobogó legalsó fokára.
A negyedik helyen Craig Breen érkezett meg, míg az ötödik pozíciót Elfyn Evans szerezte meg.
A Horvát Ralin tehát Kalle Rovanperä személyében új győztes született, a finn versenyző ezzel ismét növelni tudta előnyét az összetettben, immáron 76 ponttal áll a második helyen lévő, 47 pontos Neuville előtt.
A 2022-es rali világbajnokság május 19-22. között Portugáliában folytatódik.